Τεχνολογία UVC με χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας UVC
Η υπεριώδης ακτινοβολία UV-C είναι μια αποδεδειγμένη, εδώ και δεκαετίες, τεχνολογία θεραπείας για την επεξεργασία και την εξουδετέρωση βακτηρίων, ιών και παθογόνων μικροοργανισμών στον αέρα και τις επιφάνειες, συμβάλλοντας σε ένα υγειονομικά ασφαλέστερο περιβάλλον εκπαίδευσης, εργασίας, εμπορικό, ιατρικό και διαβίωσης.
Είναι μια αποτελεσματική μέθοδος μικροβιακής αποφόρτισης και απόσμησης, χωρίς τη χρήση χημικών ή υψηλών θερμοκρασιών και μάλιστα σε χώρους που μέχρι σήμερα, ήταν δύσκολο ή αδύνατο να απολυμανθούν.
Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα βακτηρίων και μυκήτων στον αέρα και τις επιφάνειες, περιορίζοντας τον αριθμό των συνολικών λοιμώξεων
Πίνακας περιεχομένων
1. ΙΣΤΟΡΙΚΟ
2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΙΩΔΕΙΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ UVC
3. ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ UVC
4. ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ UVC
5. Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ UVC ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ
6. ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΥΠΕΡΙΏΔΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ
7. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ UVC
8. ΠΛΕΟΝΕΚΤΉΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ UVC
9. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ UVC
10. ΠΩΣ ΟΙ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ UVC ΑΠΟΛΥΜΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΕΡΑ
11. ΠΩΣ ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ UVC
12. ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ
13. ΠΙΣΙΝΕΣ ΣΠΑ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΑ
14. ΠΩΣ ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ UVC
15. ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
16. ΚΑΘΑΡΟΙ ΧΩΡΟΙ – ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
17. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
18. Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UVC ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
19. ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ – ΑΕΡΙΣΜΟΥ
20. ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ SARS–CoV-2
21. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ
22. ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΚΤΙΝΩΝ UVC
1. ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Οι ιδιότητες της υπεριώδους ακτινοβολίας είχαν γίνει πρώιμα αντιληπτές, όταν το 1877 δύο Βρετανοί επιστήμονες παρατήρησαν ότι το διάλυμα του Παστέρ, όταν τοποθετήθηκε σε δοκιμαστικούς σωλήνες καλυμμένους με μόλυβδο, ανέπτυξε αναρίθμητα βακτήρια, ενώ το ίδιο διάλυμα σε μη προστατευμένους δοκιμαστικούς σωλήνες που τοποθετήθηκαν στο φως του ήλιου, όχι . Έκτοτε, πολλές μελέτες απέδειξαν ότι οι υπεριώδεις ακτίνες UV είναι ένας ισχυρός τρόπος για να αδρανοποιηθούν τα βακτήρια, αρχής γενομένης από τον Coblentz το 1922 και τον Sharp το 1939.
Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι πολλές ασθένειες, όπως η φυματίωση και η γρίπη, μεταδίδονται μέσω αερομεταφοράς ή/και μετάδοσης σταγονιδίων. Πιο πρόσφατα, μελέτες έδειξαν ότι παθογόνα που θεωρούνταν ότι μεταδίδονται μέσω της άμεσης επαφής, μπορούν επίσης να μεταδοθούν με αερολύματα.
2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΙΩΔΕΙΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ UVC
Οι υπεριώδεις ακτίνες είναι ηλεκτρομαγνητικά κύματα που αποτελούν μέρος του φωτός (Εικ. 1). Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα χωρίζονται σε τρεις κύριες ζώνες μήκους κύματος, που εκφράζονται σε νανόμετρα (nm): Ακτίνες υπεριώδους (UV) 100-400 nm Ορατές (φως) ακτίνες 400-700 nm Υπέρυθρες (IR) ακτίνες 700-800.000 nm. Οι ακτίνες UV με τη σειρά τους χωρίζονται σε τρεις ζώνες:
⦁ UV-A (315-400 nm) με ιδιότητες μαυρίσματος.
⦁ UV-B (280-315 nm) με θεραπευτικές και συνθετικές ιδιότητες βιταμίνης «D».
⦁ UVC (100-280 nm) με μικροβιοκτόνες ιδιότητες.
3. ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ UVC
Η τεχνολογία του φωτός UV–C χρησιμοποιεί υπεριώδη ακτινοβολία μικρού μήκους κύματος – μήκη κύματος 200-300 νανομέτρων (nm), ικανού να μεταφέρει ποσότητα ενέργειας που είναι απαραίτητη για την αδρανοποίηση των παθογόνων μικροοργανισμών. Η ενέργεια UVC στα 253,7 nm, παρέχει το μεγαλύτερο μικροβιοκτόνο αποτέλεσμα. Η εφαρμογή της ενέργειας UVC για την αδρανοποίηση μικροοργανισμών είναι επίσης γνωστή ως μικροβιοκτόνος ακτινοβολία ή UVGI.
Όταν εφαρμόζεται η ακτινοβολία UV–C, συμβαίνουν τα εξής:
Η υψηλή ενέργεια από ένα μήκος κύματος UVC απορροφάται από το RNA και το DNA του κυττάρου.
Αυτή η απορρόφηση ενέργειας καταστρέφει το νουκλεϊκό οξύ, διαταράσσοντας το DNA του μικροοργανισμού.
Όταν το DNA διαταράσσεται, ο μικροοργανισμός εξουδετερώνεται. Ο μικροοργανισμός δεν μπορεί να εκτελέσει καμία ζωτική κυτταρική λειτουργία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναπαραχθεί.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο μικροοργανισμός δεν μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω εξάπλωση της νόσου ή της μόλυνσης.
Η μικροβιοκτόνος δράση της ακτινοβολίας UVC καλύπτει βακτήρια, ιούς, σπόρια, μύκητες, μούχλα και ακάρεα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην καταστροφική επίδραση των ακτίνων UVC στο DNA τους, οι οποίες βλάπτουν το αναπαραγωγικό τους σύστημα και εμποδίζουν την αναπαραγωγή τους.
Οι συσκευές με UVC μπορούν να εγκατασταθούν στους περισσότερους χώρους και τα μηχανήματα μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να διατηρούν το ίδιο επίπεδο απολύμανσης μέρα και νύχτα, διασφαλίζοντας ιδανικές συνθήκες υγιεινής χωρίς καμία διακύμανση στην ποιότητα. Αντίθετα, τα χημικά απολυμαντικά είναι πιο αποτελεσματικά τη στιγμή της χρήσης.
4. ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ UVC
Τα βακτήρια, οι ιοί, τα σπόρια, οι μύκητες, οι μούχλες και τα ακάρεα είναι όλα ευαίσθητα στις ακτίνες UVC και μπορούν να εξαλειφθούν από αυτά.
Τα μικρόβια δεν μπορούν να αποκτήσουν αντοχή στις ακτίνες UVC, η οποία εμφανίζεται μόνο με τη χρήση χημικών απολυμαντικών και αντιβιοτικών.
Οι ακτίνες UV είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Όταν χρησιμοποιούνται κανονικά απολυμαντικά, η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι αναπόφευκτη. Επίσης εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους από την άμεση εισπνοή ατμών ή την κατάποση τροφών που έχουν μολυνθεί μετά από άμεση επαφή με χημικά απολυμαντικά.
H χρήση υπεριωδών ακτίνων στη διαδικασία απολύμανσης (βιομηχανίες τροφίμων/φαρμακευτικών/υγειονομικής περίθαλψης, κ.λπ.), μπορεί να μειώσει την χρήση χημικών απολυμαντικών και την ποσότητα που απαιτείται, γεγονός που επιτρέπει σημαντική εξοικονόμηση κόστους διατηρώντας παράλληλα ένα καλύτερο περιβάλλον.
Κάθε βακτήριο, ιός, μαγιά, μούχλα ή ακάρεα απαιτεί διαφορετική δόση UVC για να απενεργοποιηθεί ή να εξαλειφθεί.
Υπάρχουν ευρέως αναγνωρισμένα έγγραφα που αναφέρουν αυτά τα επίπεδα. Για να δώσουμε μια κατά προσέγγιση ιδέα σχετικά με τους χρόνους εφαρμογής των ακτίνων UVC, αυτοί μπορεί να κυμαίνονται από κλάσματα του δευτερολέπτου έως αρκετά δευτερόλεπτα.
Η UVC ακτινοβολία έχει πολύ γρήγορη απολυμαντική δράση με υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας, όμως δεν μπορεί να διεισδύσει παντού και έχει συγκεκριμένη ακτίνα δράσης, γι’ αυτό ο συνδυασμός με την απολυμαντική και αποσμητική δράση του όζοντος που λόγο ότι είναι αέριο φτάνει παντού πετυχαίνουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα με την συγκεκριμένη διαδικασία.
5. Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ UVC ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ
Η UVC ακτινοβολία σε συνδυασμό με ελεγχόμενη οζονική διαδικασία (χωρίς την παρουσία ανθρώπων), επιφέρει ιδανικά αποτελέσματα απόσμησης και μικροβιοκτονίας για την εξάλειψη οσμών και την απολύμανση σε
⦁ Καθαρισμό οχημάτων (οσμές στο εσωτερικό των οχημάτων, ταπετσαρίες, κλιματισμός κ.λπ.)
⦁ Χώρους Νοσοκομείων, χειρουργείων, ιατρείων
⦁ Δωμάτια μολυσμένα με οσμές στο δημόσιο και ιδιωτικό χώρο
⦁ Δωμάτια ξενοδοχείων, για απόσμηση και αποστείρωση κλινοσκεπασμάτων, κουρτινών, χαλιών
⦁ Αποδυτήρια και Τουαλέτες
⦁ Χώρους με δοχεία απορριμμάτων, μολυσματικά φορτία
⦁ Βιβλιοθήκες
6. ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΥΠΕΡΙΏΔΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ
Οι μικροβιοκτόνοι λαμπτήρες υπεριώδους ακτινοβολίας παρέχουν μια πολύ πιο ισχυρή και συγκεντρωμένη επίδραση υπεριώδους ενέργειας από ό,τι μπορεί να βρεθεί στη φύση.
Η τεχνολογία του φωτός UVC χρησιμοποιεί υπεριώδη ακτινοβολία μικρού μήκους κύματος – μήκη κύματος 200-300 νανομέτρων (nm), ικανού να μεταφέρει ποσότητα ενέργειας που είναι απαραίτητη για την αδρανοποίηση των παθογόνων μικροοργανισμών. Η ενέργεια UVC στα 253,7 nm, παρέχει το μεγαλύτερο μικροβιοκτόνο αποτέλεσμα. Η εφαρμογή της ενέργειας UVC για την αδρανοποίηση μικροοργανισμών είναι επίσης γνωστή ως μικροβιοκτόνος ακτινοβολία ή UVGI.
Αυτοί οι λαμπτήρες έχουν εκπομπή περίπου 90% σε μήκος κύματος 253,7 nm. Αυτή η συχνότητα είναι αόρατη στο ανθρώπινο μάτι και έχει ισχυρή μικροβιοκτόνο δύναμη. Το υπόλοιπο 10% της εκπομπής του λαμπτήρα είναι ορατό (συνήθως εμφανίζεται ως μπλε φως).
7. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ UVC
Το βάθος διείσδυσης της ακτινοβολίας UVC είναι πολύ μικρό, μόλις μερικών δεκάδων μικρομέτρων και δεν δύναται να διαπεράσει τοίχους και άλλα υλικά, μπορεί όμως να δημιουργήσει φθορές σε υλικά για παράδειγμα να προκαλέσει αποχρωματισμό επιφανειών.
Η έκθεση του ανθρώπου σε ακτινοβολία UVC μπορεί να προκαλέσει παροδικούς ερεθισμούς στο δέρμα και στα μάτια, για αυτό συστήματα απολύμανσης με UVC δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για απολύμανση χεριών ή άλλων μερών του ανθρώπινου σώματος. Κατά συνέπεια η έκθεση των ανθρώπων σε τέτοια συστήματα θα πρέπει να γίνεται με ασφάλεια.
8. ΠΛΕΟΝΕΚΤΉΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ UVC
⦁ Στην τεχνολογία UVC οι χρόνοι απολύμανσης είναι πολύ μικροί.
⦁ Λόγω της απλότητάς του, η απολύμανση UVC είναι εξαιρετικά εύκολο να κατανοηθεί.
⦁ Τα συστήματα UVC απαιτούν πολύ μικρή συντήρηση λόγω της απλής δομής τους.
⦁ Οι λαμπτήρες UVC έχουν χιλιάδες ώρες ζωής. Αυτό περιορίζει την ανάγκη για αναλώσιμη αντικατάσταση και συντήρηση.
9. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ UVC
Από τη βιομηχανία έως την ιατρική και τις δημόσιες υποδομές, η υιοθέτηση των λαμπτήρων UV παρέχει νέες προσεγγίσεις στους τομείς της αποστείρωσης, του βαθύ καθαρισμού του αέρα και του νερού, της βιομηχανικής παραγωγής και της γεωργίας. Για παράδειγμα, οι υπεριώδεις ακτίνες Α είναι ιδανικές για εφαρμογή στην κάθετη γεωργία, ενώ οι ακτίνες UVC πολύ υψηλής ενέργειας χρησιμοποιούνται με επιτυχία κατά επιβλαβών μικρο-βακτηρίων και ιών.
Οι ακτίνες UVC χρησιμοποιούνται καθημερινά, κυρίως σε:
Βιομηχανίες τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων, για απολύμανση αέρα και επιφανειών σε χώρους παραγωγής, απολύμανση δοχείων προϊόντων (συσκευασίες), απομόνωση «προστατευμένων» περιοχών για την κατασκευή και συσκευασία προϊόντων (όπως καθαρά δωμάτια) και περιοχές που κινδυνεύουν να μολυνθούν. Αυτές οι διαδικασίες αυξάνουν σημαντικά την ασφάλεια και τη διατήρηση των προϊόντων που αγοράζουμε και παρέχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, καθώς δεν αφήνουν κατάλοιπα και συμβάλλουν στη μείωση ή ακόμα και στην εξάλειψη της ανάγκης για χημικά απολυμαντικά, τα οποία μπορούν να αφήσουν επιβλαβή υπολείμματα στα προϊόντα.
Νοσοκομεία, για την πρόληψη της μετάδοσης, άρα και της μετάδοσης, επικίνδυνων βακτηρίων ή ιών που μπορεί να βρεθούν στον αέρα ή να μεταφερθούν μετά από επαφή με μολυσμένα άτομα ή επισκέπτες, όπως το TBC και η Legionella.
Συστήματα κλιματισμού, για την πρόληψη της προβληματικής και επιβλαβούς συσσώρευσης μούχλας και βακτηρίων σε συστήματα ή αγωγούς επεξεργασίας αέρα, που μπορεί να προκαλέσουν σχετιζόμενες ασθένειες κτιρίου (BRI), εξωγενή αλλεργική κυψελίτιδα, ιογενείς και μυκητιακές λοιμώξεις, βρογχικό άσθμα, και νόσος των Λεγεωνάριων, άσθμα και σύνδρομο αρρώστου κτιρίου. Πολλοί στρατοί χρησιμοποιούν συστήματα UVC για να αποτρέψουν βιολογικές επιθέσεις όπως η διασπορά του άνθρακα στους αγωγούς.
Συστήματα επεξεργασίας νερού που προορίζονται για κατανάλωση από ανθρώπους και ζώα και για υγειονομική χρήση, για την εξάλειψη τυχόν μικροοργανισμών που μπορεί να βρεθούν στο νερό που προέρχεται από πηγάδια, δεξαμενές και υδραγωγεία. Το σύστημα πρέπει να εγκατασταθεί μετά από ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα, όπως σε διανομείς νερού, που γίνονται όλο και πιο κοινά στις πόλεις.
Δεν υπάρχουν όρια στις πιθανές εφαρμογές των ακτίνων UVC. Ακόμη και σε οικιακά περιβάλλοντα, χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της συσσώρευσης μούχλας στους τοίχους, την εξάλειψη των ακάρεων από τα υπνοδωμάτια, τη διατήρηση της υγείας του αέρα του δωματίου και την επεξεργασία του νερού.
Οι ακτίνες UVC μπορούν ακόμη και να εξαλείψουν τις οσμές και τα λιπαρά ιζήματα στις βιομηχανικές κουζίνες και στη βιομηχανία γενικότερα, σε συνδυασμό με την εκπομπή όζοντος.
10. ΠΩΣ ΟΙ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ UVC ΑΠΟΛΥΜΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΕΡΑ
Ιοί, βακτήρια και μούχλα, ζωικά απόβλητα, ακάρεα και γύρη είναι από τις κύριες αιτίες επικίνδυνων λοιμώξεων και αλλεργιών.
Καθένας από αυτούς τους ρύπους διασπείρεται με διαφορετικό τρόπο: τα ακάρεα, τα σπόρια, τα βακτήρια και η μούχλα, για παράδειγμα, μεταφέρονται συνεχώς με τον αέρα, ενώ άλλα βακτήρια και ιοί «ομαδοποιούνται» σε στερεά σωματίδια, όπως σπόρια ή σταγόνες υγρασίας και στη συνέχεια εισπνέεται από τον άνθρωπο.
Στα συστήματα κλιματισμού, όταν οι ρύποι εισχωρούν στη μονάδα επεξεργασίας αέρα (ATU) και στους αγωγούς διανομής αέρα, γίνεται ευνοϊκό έδαφος το οποίο είναι σκοτεινό και υγρό, για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν, καθιστώντας τον αέρα που αναπνέουμε μη ασφαλής. Ο αέρας περιέχει επίσης συγκεντρώσεις χημικών ρύπων οι οποίοι είναι επικίνδυνοι εάν εισπνέονται σε μεγάλες ποσότητες ή σε συνεχή βάση.
Έχουν αναπτυχθεί ειδικά συστήματα απολύμανσης του αέρα όπως η ακτινοβόληση αέρα σε ένα κεντρικό σύστημα ή η εγκατάσταση ενός καθαριστή αέρα με λάμπες UVC και φίλτρο διοξειδίου του τιτανίου TiOx μειώνει σημαντικά την πιθανότητα αυτοί οι ρύποι (είτε μικροβιολογικοί είτε φυσικοχημικοί) να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας που συχνά μπορούν να διαγνωστούν μόνο μετά από πολλά χρόνια
11. ΠΩΣ ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ UVC
Τα νομικά μικροβιολογικά όρια για το πόσιμο νερό που περιέχονται στο Νομοθετικό Διάταγμα 31/2011 είναι πολύ αυστηρά.
Οι μέθοδοι για την εξάλειψη των μικροοργανισμών από το νερό μπορεί να είναι χημικές (χλωρίωση) ή φυσικές (ακτίνες UVC, θερμότητα).
Στην πρώτη περίπτωση, το νερό που καταναλώνεται μπορεί να περιέχει επιβλαβείς απόβλητες ουσίες που προέρχονται από χλώριο, όπως χλωραμίνες, που αλλοιώνουν τη μυρωδιά και τη γεύση του νερού ή άλλα ανεπιθύμητα υποπροϊόντα που είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, όπως πτητικά οργανικά ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των τριαλομεθανίων, που είναι εξαιρετικά καρκινογόνες.
Η θέρμανση (βραστό νερό πριν από τη χρήση) θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την αποφυγή των παραπάνω προβλημάτων, αλλά σίγουρα δεν είναι πρακτική, εκτός από τη δημιουργία προβλημάτων χειρισμού, που απαιτεί μακροχρόνια ψύξη.
Ένα σύστημα ακτίνων UVC που είναι εγκατεστημένο κοντά στο σημείο χρήσης στη γραμμή νερού απομακρύνει με ασφάλεια όλους τους μικροοργανισμούς, ακτινοβολώντας τους σε δόση πολύ μεγαλύτερη από την ελάχιστη ασφαλή δόση –καθιστώντας την πολύ αποτελεσματική– χωρίς να αφήνει κατάλοιπα. Το κόστος αγοράς και συντήρησης του συστήματος και των ανταλλακτικών του (λαμπτήρες) είναι εξαιρετικά χαμηλό. Οι ακτίνες UVC μειώνουν επίσης την ποσότητα του χλωρίου και τυχόν παραγώγων (υδραγωγείο) σε μικροσκοπικά σωματίδια που είναι επιβλαβή για την υγεία.
12. ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ
Όσον αφορά το πόσιμο νερό, τα συστήματα απολύμανσης πόσιμου νερού με χρήση υπεριώδους φωτός αποτελούν μια ασφαλή επιλογή τόσο για το κοινό όσο και για το περιβάλλον, ως εναλλακτική λύση στη χρήση χημικών ουσιών. Η υπεριώδης ακτινοβολία εγγυάται ένα σταθερό απολυμαντικό φράγμα, χωρίς να αλλοιώνει τα αρχικά χημικά και φυσικά χαρακτηριστικά του επεξεργασμένου νερού, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα και τις οργανοληπτικές ιδιότητες.
Πλεονεκτήματα
⦁ Ασφαλής και αξιόπιστη επεξεργασία, ακόμη και για υψηλή ροή
⦁ Διατηρεί τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του νερού
⦁ Προσφέρει ανώτερη ποιότητα νερού
⦁ Αποφεύγει τα τυπικά χημικά παραπροϊόντα απολύμανσης
⦁ Προσαρμοστικότητα και εξατομίκευση των συστημάτων με βάση τις υπάρχουσες δομές
⦁ Μειώνει ή εξαλείφει το χλώριο
13. ΠΙΣΙΝΕΣ ΣΠΑ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΑ
Η απολύμανση του νερού είναι μια από τις βασικές επεξεργασίες για όλους τους τύπους δημόσιων ή ιδιωτικών πισινών. Η αποτελεσματική απολύμανση του νερού της πισίνας είναι απαραίτητη για τις ιδιωτικές πισίνες, αλλά ακόμη περισσότερο για τις δημόσιες πισίνες, οι φορείς εκμετάλλευσης των οποίων οφείλουν να συμμορφώνονται με κανονισμούς και αυστηρά πρότυπα προκειμένου να διατηρούν τις συνθήκες υγιεινής και την υγεία των χρηστών.
Το χλώριο εξακολουθεί να είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο απολυμαντικό για την επεξεργασία του νερού της πισίνας. Ωστόσο, η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις και τα υποπροϊόντα του είναι επίσης όλο και πιο διαδεδομένη.
14. ΠΩΣ ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ UVC
Όταν ανάβει μια λυχνία UVC, ο αριθμός των μικροβίων στον αέρα και σε όλες τις επιφάνειες που φθάνουν οι ακτίνες UV μειώνεται σημαντικά. Για παράδειγμα, μέσα σε λίγα λεπτά τα βακτήρια Bacillus, Coli, Clostridium, Legionella, Vibrio, Salmonella, Listeria, Pseudomonas, Staphylococcus, Streptococcus κ.λπ. μπορούν να μειωθούν κατά 99% σε απόσταση 3 m από τη συσκευή.
Αυτό επιτρέπει στο σύστημα να φτάσει σε περιοχές που διαφορετικά θα ήταν απρόσιτες με στερεά αντικείμενα όπως προϊόντα καθαρισμού και απολυμαντικά, όπως κρυφές περιοχές σε δάπεδα και έπιπλα.
Όπου πρέπει να χρησιμοποιηθούν χημικά απολυμαντικά, η ακτινοβόληση των επιφανειών αποτρέπει τις περιοχές συσκότισης, δεν δημιουργεί ανθεκτικά είδη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο μέρα όσο και νύχτα (χωρίς ανθρώπινη παρουσία), αποφεύγοντας την ταχεία επαναμόλυνση των επιφανειών και διατηρώντας τις συνεχώς σε βέλτιστες μικροβιολογικές συνθήκες
15. ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Η χρήση του υπεριώδους φωτός στον βιομηχανικό τομέα είναι συνήθης για την απολύμανση του εισερχόμενου νερού, την επαναχρησιμοποίηση του νερού και για την επεξεργασία των λυμάτων.
Το υπεριώδες φως χρησιμοποιείται με άλλες τεχνολογίες για την αύξηση της καθαρότητας του νερού. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τις διαδικασίες αποχλωρίωσης και αποζώτωσης ή την εξάλειψη τυχόν οργανικών ρυπογόνων παραγόντων που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι θεμελιώδης για την παραγωγή εξαιρετικά καθαρού νερού.
Η τεχνολογία UV εφαρμόζεται επίσης στην επεξεργασία υγρών με πολύ χαμηλή διαπερατότητα (γαλακτωματοποιημένα έλαια και ψυκτικά υγρά, γλυκόζη, υγρά συντήρησης κ.λπ…) για την αύξηση της διάρκειας ζωής των υγρών προς όφελος της βιομηχανικής παραγωγής και του κόστους συντήρησης.
Η επεξεργασία του νερού βιομηχανικών χρήσεων είναι απαραίτητη και ακολουθεί αυστηρά πρότυπα.Το νερό αυτό πρέπει να υφίσταται συνεχή επεξεργασία και καθαρισμό, προκειμένου να αποφεύγεται η ανάπτυξη βακτηρίων. Συσκευές καθαρισμού νερού με χρήση (υπεριώδης ακτινοβολία και όζον) δύναται να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες και να είναι ιδανικές για την επεξεργασία αυτών των υδάτων.
16. ΚΑΘΑΡΟΙ ΧΩΡΟΙ (Cleanrooms) – ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Για ένα ελεγχόμενο περιβάλλον με τις κατάλληλες τεχνολογίες πετυχαίνουμε την εξουδετέρωση των μικροβιακών ρύπων και την καταστροφή η απενεργοποίηση των αερομεταφερόμενων ιών, βακτηρίων και Μυκήτων στον χώρο.
Οι περισσότεροι καθαροί χώροι Cleanrooms διατηρούν τον έλεγχο των ατμοσφαιρικών ρύπων κατά τη διάρκεια της παραγωγής και των εργασιών σε βιομηχανίες όπως στην παραγωγή τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων παραγωγή ιατροτεχνολογικών προϊόντων, και ιατρικού εξοπλισμού στην υγειονομική περίθαλψη (χειρουργεία , ΜΕΘ ,ΜΑΦ) κ.α
17. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ένα περιβάλλον χωρίς μικρόβια καθώς και τα υψηλότερα πρότυπα παραγωγής, ασφάλειας και υγιεινής είναι απαραίτητα σε χώρους εργασίας με ευαίσθητη πρώτη ύλη όπως το κρέας αλλά και των προϊόντων που προκύπτουν.
Παραγωγή σε ένα μικροβιολογικά καθαρό και χωρίς σωματίδια περιβάλλον αποτελεί το κεντρικό ζήτημα σε κάθε τομέα της βιομηχανίας τροφίμων και απαιτεί τεχνολογίες που παρέχουν σταθερά υψηλή ποιότητα και ασφάλεια προϊόντων από τον τεμαχισμό έως τη συσκευασία.
Η τεχνολογία UVC είναι ο τρόπος να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις φρεσκάδας, η απουσία συντηρητικών και η διάρκεια ζωής, καθώς και οι αυστηρές απαιτήσεις υγιεινής.
18. Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UVC ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Η επαναστατική τεχνολογία UVC ελέγχου παθογόνων μπορεί να εξυπηρετήσει τα νοσοκομεία και τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης που εργάζονται για την πρόληψη αυτών των μολύνσεων. Μπορεί να παρέχει έλεγχο παθογόνων φορτίων στα σημεία πηγής τους, σε αίθουσες αναμονής, αίθουσες εξετάσεων, wc κα. υγειονομικών εγκαταστάσεων, εξουδετερώνοντας άμεσα και διαρκώς, παθογόνους παράγοντες στον αέρα και σε κρίσιμες επιφάνειες, βοηθώντας να αποτραπούν λοιμώξεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη.
19. ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ – ΑΕΡΙΣΜΟΥ
Η μόλυνση από μύκητες είναι συχνή στις μονάδες HVAC. Αυτή η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη μόλυνση και ασθένεια με επιδημικές διαστάσεις. Οι κατοικίες, οι χώροι γραφείων και οι χώροι εργασίας μπορούν να αποκτήσουν ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των αεραγωγών. Μελέτες έχουν δείξει ότι το υπεριώδες φως σε συστήματα HVAC μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά τους μύκητες και να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα μυκήτων.
Τα συστήματα υπεριώδους ακτινοβολίας εξαλείφουν τα αλλεργιογόνα και σκοτώνουν τα μικρόβια από τη μονάδα HVAC. Η σκόνη, τα ακάρεα, η μούχλα μπορούν όλα να ελεγχθούν μέσω της σωστής τοποθέτησης ενός συστήματος υπεριώδους φωτός, μειώνοντας έτσι τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αλλεργία
20. ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ SARS–CoV-2
Σύμφωνα με το τμήμα Βιοϊατρικών και κλινικών λειτουργιών L. Sacco, Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, για το SARS-CoV-2, με δόση UVC 3,7 mJ/cm2 έχει επιτευχθεί αδρανοποίηση 3-log. Η πλήρης απενεργοποίηση όλων των συγκεντρώσεων παρατηρήθηκε με 16,9 mJ/cm2. Οι έρευνες διεξήχθησαν με σύστημα λαμπτήρων υδραργύρου χαμηλής πίεσης, το οποίο βαθμονομήθηκε φασματικά παρέχοντας μέση ένταση 1.082 mW / cm2 πάνω από την περιοχή φωτισμού.
Επίσης το εργαστήριο CEMIPAI–UMS3725 CNRS / University de Montpellier εξέτασε τη ιοκτόνο δραστηριότητα της τεχνολογίας UV στο SARS-CoV2. Αποδείχθηκε ότι, στο εργαστηριακό περιβάλλον biosafety 3, με τις ακόλουθες συνθήκες: 2 περάσματα 4 δευτερολέπτων, μήκος κύματος 254nm και απόσταση 1cm από τον ιό, η μολυσματικότητα του ιού μειώνεται κατά περισσότερο από 6 log. Είναι μια μείωση 99.99%, η οποία αντιστοιχεί σε πλήρη απενεργοποίηση του ιού.
Η επικύρωση ισχύει για τη δόση UV που εφαρμόστηκε, δηλαδή για χρόνο επαφής σάρωσης 8 δευτερολέπτων σε περιοχή 30cm x 50cm. Αυτός ο χρόνος έκθεσης μπορεί να αποσυνδεθεί σε δύο περάσματα των 4 δευτερολέπτων. Τα αποτελέσματα αφορούν μόνο το υπό δοκιμή προϊόν. Το CEMIPAI επιβεβαιώνει ότι έχει επικυρώσει τη ιοκτόνο δράση, έναντι του ιού SARS–CoV-2 που ευθύνεται για τον COVID-19.
21. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ
Η ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ευημερία και την υγεία μας. Κατά μέσο όρο περνάμε έως και το 85% του χρόνου σε εσωτερικούς χώρους.
Η βελτίωση ή η εξασφάλιση μιας αποδεκτής βιώσιμης ποιότητας εσωτερικού περιβάλλοντος (θερμικής, δομικής, ποιότητας εσωτερικού αέρα), με ταυτόχρονη λήψη μέτρων για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτηρίων, αποτελεί βασική σύγχρονη προτεραιότητα, τόσο στα νέα όσο και στα υφιστάμενα κτίρια.
Συστήματα και τεχνολογικές εφαρμογές υπεριώδους ακτινοβολίας μπορούν να εφαρμοστούν και να εξασφαλίσουν τόσο την ποιότητα του αέρα όσο και την πρόληψη της επιβλαβούς έκθεσης σε ιικά και βακτηριακά σωματίδια του αέρα.
22. ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΚΤΙΝΩΝ UVC
Πολλοί οργανισμοί και συμβούλια με παγκόσμια εμβέλεια, όπως ο WHO, EPA, CDC, ASHRAE, και πολλοί άλλοι, συνιστούν τη χρήση ακτίνων UVC για την απολύμανση του νερού, του περιβάλλοντος και των συστημάτων κλιματισμού. Η IUVA (International Ultraviolet Association), ένας παγκόσμιος οργανισμός συλλέγει και δίνει στους χρήστες πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και διοργανώνει διάφορες διεθνείς συναντήσεις κάθε χρόνο. η IUVA δημοσίευσε επίσης ένα έγγραφο που θέτει τα θεμέλια για το σχεδιασμό διαφορετικών συστημάτων και εφαρμογών UVGI (Ultraviolet Microcidal Radiation).